Maatregelen te verwachten drukte

Binnen de Werkgroep Borger Hunebedhoofdstad wordt veelvuldig gesproken over de drukte door de vele bezoekers in het dorp en hoe wij dit in goede banen kunnen leiden. Nu wij vanaf 2020 te maken hebben met Corona heeft dit onderwerp nog meer aandacht gekregen. Temeer ook omdat veel inwoners van Borger de drukte vorig jaar als vervelend hebben ervaren en zich daar niet prettig bij voelden.

Hoewel het weer de laatste weken nog niet heel erg meezit, weten toeristen en recreanten Borger weer goed te vinden en we verwachten opnieuw een druk zomerseizoen. In samenwerking met de gemeente hebben Dorpsbelangen Borger, Ondernemersvereniging Borger en Bestemming Borger-Odoorn gezamenlijk een aantal acties ingezet om de toeristenstroom zo goed mogelijk te reguleren.

tijdelijke fietsenstalling borger centrum

Inmiddels zijn de volgende voorzieningen getroffen:
– Fietsenstalling La Dolce
– Fietsenrekken centrum
– Openbare toiletten
– Extra ledigingen afvalbakken
– Markering doorgang La Piazza

Fietsenstalling La Dolce
Vorig jaar was het een drukte van belang rondom de ijssalon en ook in het vroege voorjaar van 2021 hebben we hier al een heel druk weekend beleefd. Dit leidde tot opstoppingen door de vele fietsers en automobilisten. La Dolce heeft zelf inmiddels de routing voor de wachtrij iets aangepast waardoor wat meer ruimte is ontstaan. Daarnaast is er op het nabijgelegen brinkje een tijdelijke fietsenstalling geplaatst die daar t/m de herfstvakantie blijft staan en waar met borden naartoe verwezen wordt. Hiermee proberen wij een opeenhoping van fietsen te voorkomen.

Fietsenrekken centrum
Er zijn weer verschillende tijdelijke fietsenstallingen geplaatst in het centrum van Borger. Net als vorig jaar staan deze bij Vishandel Jos, Lunchroom De Weme, La Piazza en bij het dorpsplein bij de kerk. Omdat we hebben gemerkt dat er bij de Rabobank ook altijd veel fietsen neergezet worden, zijn hier nu twee extra fietsenrekken geplaatst.

Willibrordkerk openbaar toilet borger

Openbare toiletten
Wij zijn blij dat we kunnen vermelden dat bezoekers vanaf heden weer gebruik kunnen maken van een openbaar toilet in Borger. De toiletunit is op dezelfde plek als vorig jaar geplaatst, namelijk bij de Willibrordkerk. Hoewel de terrassen weer beperkt open zijn en gasten bij de betreffende horecagelegenheid dan gebruik kunnen maken van het toilet, is deze sanitaire voorziening een welkome aanvulling. De toiletwagen is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur en zal tot medio september blijven staan. Voor een invalidentoilet wordt doorverwezen naar De Weme. Erg fijn dat zij deze voorziening beschikbaar stelt.

Extra ledigingen afvalbakken

In de zomerperiode hebben we door de komst van de vele toeristen te maken met extra afval. Daarom zullen de afvalbakken in het dorp in de periode van mei t/m september vaker geledigd worden. Doordeweeks en in de schoolvakanties ook in de weekenden. Hiermee hopen wij uitpuilende afvalbakken en gedumpt afval in de natuur te voorkomen of in ieder geval te verminderen.

Overigens wordt het probleem van zwerfafval niet alleen veroorzaakt door de toeristen. Ook inwoners dragen hierin hun verantwoordelijkheid. Dorpsbelangen heeft onlangs een inventarisatie uitgevoerd en vanuit de gemeente is op 29 april een opschoon dag georganiseerd. Dit onderwerp blijft dan ook een belangrijk gespreksonderwerp voor de Werkgroep Borger Hunebedhoofdstad en verdere acties zullen hierop volgen.

Markering doorgang La Piazza
De doorgang bij La Piazza is niet erg breed en vormde hierdoor vorig jaar een knelpunt. Het is lastig om anderhalve meter afstand te houden wanneer het hier druk is. In deze passage is fietsen niet toegestaan en mogen er geen fietsen tegen de muur geplaatst worden. De fietsenrekken die hier stonden, zijn verwijderd. Hierdoor ontstaat iets meer ruimte. Daarnaast zijn er nu richtingspijlen op de grond aangebracht om de het voetgangersverkeer in goede banen te leiden. Op deze manier moet het mogelijk zijn om voldoende afstand van elkaar te houden. BOA’s en gemeentelijke toezichthouders zullen er tijdens hun rondes op toe zien dat deze richtlijnen worden nageleefd.

Daarnaast is het vaak ook erg druk rondom de supermarkten (met name bij de Albert Heijn) doordat er veel mensen staan te wachten wanneer één van de gezinsleden boodschappen doet. Hierover is gesproken met de desbetreffende bedrijven en in principe zijn zij zelf verantwoordelijk hiervoor. Afgesproken is dat toezichthouders hier wat vaker een kijkje zullen nemen en zo nodig mensen aanspreken op hun gedrag.

En zoals je wellicht hebt opgemerkt, is het centrum van Borger weer opgesierd met mooi gevulde bloembakken! Wij hopen voor iedereen, voor zowel inwoners als bezoekers, op een mooie zomer in Borger Hunebedhoofdstad.

Meld je aan!

Ontvang een e-mail wanneer op deze website een nieuw bericht verschijnt. Zo blijf je altijd op de hoogte.