Fijne fietsroutes in omgeving Borger

Het is volop zomer en er wordt weer veel gefietst! In Borger en omgeving kun je je hart ophalen, want het is een prachtig gebied voor een fietstocht. Met het gezin, je partner, een vriend of vriendin, of gewoon lekker in je eentje op pad! En of je nu een stadsfiets, kinderfiets, sportieve fiets, elektrische fiets, racefiets of mountainbike hebt, in de omgeving van Borger Hunebedhoofdstad zijn er verschillende fietsroutes en dus voor ieder wat wils.

Drenthe kent een uitgebreid fietsknooppunten netwerk waarmee je uiteraard ook je eigen route uit kunt stippelen. Er zijn verschillende fietsroutes en fietsknooppuntenkaarten verkrijgbaar bij het Toeristisch Informatie Punt in Borger en via de webshop. Een aantal routes zetten wij hieronder even voor je op een rijtje.

Zand & Veen Route
De Zand & Veen Route laat je veel elementen zien die de Hondsrug zo uniek maken. Van hoge zandgronden met bossen en een schapenpark tot de lage veengronden waar de hoogteverschillen van de Hondsrug goed zichtbaar zijn. Deze fietsroute van 39 kilometer start in Borger. Je fiets o.a. langs het kanaal Buinen-Schoonoord dat tussen 1926 en 1929 voornamelijk met de hand werd gegraven door werklozen in het kader van de Werkverschaffing. Je fiets door de prachtige Mandelanden waar vanaf 2011 het oorspronkelijke landschap is hersteld en je de bloemrijke schraallanden van vroeger ziet. De route neemt je nog veel verder mee in de geschiedenis in het droogdal dat een stukje uit de ijstijd laat zien. En even verderop maak je juist kennis met moderne technologie. In het Lofargebied wordt het heelal afspeurt. Een leuke plek om even pauze te houden is Poolshoogte. Het restaurant met heerlijk terras is prachtig gelegen in de bossen. Beklim de gelijknamige uitkijktoren voor een fantastisch uitzicht over de wijde omgeving van boswachterij Odoorn.

Flintenroute
We trappen af met de Flintenroute; een hele populaire route en niet voor niks! De route over de Hondsrug brengt je vanuit Borger via een zeer afwisselend landschap in de dorpen Drouwen, Bronneger, Ees, Exloo, Odoorn en Valthe. Onderweg kun je wel 16 hunebedden spotten. Vandaar de naam ‘Flintenroute’, hunebedden worden ook wel flinten genoemd. Soms moet je daarvoor even iets van de route afwijken, maar ze staan allemaal aangegeven op het routekaartje. Elk hunebed heeft zo z’n eigen verhaal en hierover kun je lezen op de informatiebordjes bij de verschillende exemplaren. Je fiets door de bossen en door een schapenpark op de heide, over mooie landelijke weggetjes en door gemoedelijke dorpjes. Genoeg fijne plekjes voor een korte- of lange pauze. De route is circa 41 kilometer lang. Vind je dit te ver? Je kunt de route op verschillende plekken ook inkorten.

Roldertorenroute
Nog een mooie route die je kunt starten vanuit Borger; de Roldertorenroute. Deze route van ongeveer 49 kilometer brengt je weer een hele andere kant op; het gebied ten noordwesten van Borger. Ook nu weer een mooie afwisseling van dorpen, landerijen en boswachterijen. In de Boswachterij Gieten-Borger kun je een bezoek brengen aan het Boomkroonpad (in verband met de coronamaatregelen momenteel gesloten). En voor de liefhebbers; in Grolloo vind je het Cuby & the Blizzards Museum (momenteel gesloten!). Bij Balloo en Anderen bevind je je in het meest zuidelijke gedeelte van Nationaal Park Drentsche Aa. Het Balloërveld is een heideveld met daarnaast zandvlaktes, middeleeuwse karresporen en grafheuvels. En ook de schaapskooi in Balloo (met 400 heideschapen de grootse schaapskudde van Drenthe) is zeker een bezoekje waard.

Hunebedfietstocht Borger
Een iets korte route dan; de Hunebedfietsroute is 25 kilometer lang en daarmee uitermate geschikt voor het hele gezin. Je start bij het Hunebedcentrum in Borger waar je natuurlijk meteen even een kijkje neemt bij het grootste hunebed van Nederland. Door de landerijen met prachtige vergezichten fiets je richting Gasselte. De route vervolgt zich door de boswachterij Gieten-Borger en als je wilt, kun je hier in een frisse duik nemen bij de recreatieplassen ’t Nije Hemelriek of het Gasselterveld (iets van de route af). Of je combineert het met een leuke activiteit in de zomermaanden bij DX Adventurepark (vooraf reserveren). Aan de route zijn leuke opdrachten en doe-dingen verbonden. Download deze en de route via Het Drentse Landschap.

Mammoet kinderfietstocht Gasselte-Borger
Nog een leuke fietsroute voor kinderen! Op de Hondsrug zijn vijf spannende interactieve fietsroutes uitgezet die je kunt volgen via de app ‘Steenmannetje Op Fietse’. Nadat je de de gekozen route in app gedownload hebt, kies je het dichtstbijzijnde punt om te starten. De mammoetroute vertelt het verhaal over het bijzondere natuurgebied tussen Borger en Gasselte. Je kunt het je misschien moeilijk voorstellen, maar heel lang geleden trokken er groepen enorme mammoeten door dit gebied. Daar wil je vast wel meer over weten. Ga dus snel op ontdekking en vind de bordjes waarop de mammoet staat en scan deze met je telefoon. Het Steenmannetje wijst je de weg. Vergeet vooral niet om je VR-bril mee te nemen.

Hondsrug en ijstijden
Deze route van 34 kilometer kun je downloaden via eindjeomindrenthe. De Hondsrug en ijstijdenroute brengt je op bijzondere plekken in de nabije omgeving van Borger. Plekken met een rijke historie of natuurgebieden die opnieuw ontwikkeld worden. Zo fiets je door de Mandelanden bij Borger en Ees, de droogdalen en het Lofar gebied bij Exloo. Ook kom je langs de voormalige spoorlijn tussen Exloo en Buinen en heb je een prachtig uitzicht over het Hunzedal waar je de het hoogteverschil met de Hondsrug heel goed kunt zien. De Hondsrug en ijstijden route start bij de parkeerplaats van het Hunebedcentrum in Borger. Je fietst voornamelijk over fietspaden en rustige weggetjes. Ook leidt de route je een aantal keer over zandwegen (drie keer). Deze zijn in het algemeen goed begaanbaar. Als je liever niet over onverharde wegen wilt fietsen voorziet de route in een alternatief.

Op zoek naar de geschiedenis in het landschap
Wil je fietsen en tegelijkertijd meer komen te weten over de geschiedenis van het landschap en de hunebedden dan is deze archeologische route wellicht iets voor jou. De route ‘Op zoek naar de geschiedenis van het landschap’ leidt je langs alle hunebedden in en om Borger en bijzondere geologische plekken. Het landschap waar je doorheen fiets is veelzijdig; akkers naast bossen, stukken heide, beekdalen en de dorpen Drouwen, Bronneger en Ees. Het routeboekje met zeer uitgebreide achtergrondinformatie over de Hondsrug en het ontstaan van de hunebedden is verkrijgbaar bij het Toeristisch Informatie Punt in Borger. De route is 25 kilometer lang en start bij het Hunebedcentrum in Borger.

MTB Exloo
Natuurlijk kun je in de bossen bij Borger ook goed terecht met je mountainbike. Vanuit Ees (startpunt carpoolplaats Ees of Land van Bartje) kun je starten met deze mooie route door de boswachterij Exloo waar zich veel prehistorische grafheuvels bevinden. Je fiets over fietspaden, zandwegen en landbouwpaden. Ook kom je een oud motorcircuit en een zandhelling tegen waar op de proef wordt gesteld qua stuurtechniek. De route is geschikt voor de gevorderde MTB’er en circa 37 kilometer lang. Wil je een iets langere route? Via een verbindingsroute van 2 kilometer kun je de MTB-route Exloo uitbreiden met de 5 kilometer lange en aantrekkelijke route in het Hunzebos bij Exloo.

Houd je niet alleen van fietsen maar ook van wandelen? Kijk dan ook eens welke wandelroutes er zijn in de omgeving van Borger Hunebedhoofdstad.

Meld je aan!

Ontvang een e-mail wanneer op deze website een nieuw bericht verschijnt. Zo blijf je altijd op de hoogte.