Wandelen in Borger en omgeving

Met haar centrale ligging op de Hondsrug is Borger Hunebedhoofdstad een mooi startpunt voor een korte- of langere wandeling. En dat geldt niet alleen voor de toeristen die hun weg weten te vinden naar Borger, maar zeer zeker ook voor de inwoners van het dorp.

Vanuit Borger zijn er legio mogelijkheden; je bent zo in het bos of op de heide en ook de omliggende dorpen zijn via mooie landweggetjes en paden binnen handbereik. Nu kun je natuurlijk gewoon je schoenen aantrekken en gaan en je eigen route uitstippelen. Doe dit vooral! Maar wist je ook dat er verschillende routes voor je zijn uitgestippeld? We zetten er een paar voor je op een rijtje.

Bij het Tourist Info Point in Borger en het Hunebedcentrum zijn onderstaande- en ook andere routes en wandelkaarten verkrijgbaar. Bestellen via de webshop van het Tourist Info Point kan ook.

Wandelen met Borger als startpunt

Zwerfsteenpad Borger
Het Zwerfsteenpad is een wandelroute door- en om Borger van in totaal 13 kilometer. Vind je dit te lang, dan kan je de route opsplitsen in een rondje van 8 kilometer en een rondje van 5 kilometer. De route leidt je langs bijzondere plekken en is bewegwijzerd met de zogenaamde Steenmannetjes. Dit zijn paaltjes gemaakt van keien uit de omgeving van Borger. Hierop staat de routerichting aangegeven en ook vaak aanvullende informatie over een bezienswaardigheid. Op sommige paaltjes staat een QR-code die je kunt scannen voor extra informatie. Het startpunt is midden in het centrum bij de kerk, maar je kunt ook gerust op een ander punt instappen. De route gaat ook langs het busstation, zodat ook wandelaars die met het openbaar vervoer komen , de wandeling makkelijk kunnen volgen.

Elfhunebeddentocht
Tijdens de ‘Elfhunebeddentocht’ kom je langs maar liefst 11 hunebedden! En elk hunebed heeft zo zijn eigen verhaal. De D27 bij het Hunebedcentrum in Borger is de grootste met zijn 9 dekstenen. De D21 bij Bronneger is de mooiste en historisch gezien een hele belangrijke vanwege de archeologische vondsen. Hier werden in 1918 complete potten gevonden en scherven van in zo’n 600 stuks aardewerk. Nabij Drouwen vormt de D20 door de bijna volledige ring van kransstenen ook een bijzonder exemplaar. Deze wandeling met een afstand van 13,7 kilometer start bij het Hunebedcentrum en brengt je richting Bronneger en Drouwen. Een groot gedeelte van de afwisselende route gaat door de boswachterij Gieten-Borger. De Elfhunebeddentocht is niet bewegwijzerd.

wandelen-bijvoetpad


Bijvoetpad
Deze wandelroute van 13,5 kilometer start bij het Hunebedcentrum in Borger en brengt je naar de omliggende dorpjes Bronneger en Drouwen. Onderweg kom je langs een aantal hunebedden waarbij het grootste hunebed, de D27 bij het Hunebedcentrum, natuurlijk niet mag ontbreken. Via verharde- en onverharde paden loop je door het gevarieerde landschap van de Hondsrug. Bossen en landerijen wisselen elkaar af en de wandeling biedt je prachtige vergezichten. Het ‘Bijvoetpad’ dankt haar naam aan het plantje ‘Bijvoet’. Dit is een zomerplant die door de Romeinen werd gebruikt als middel tegen vermoeide voeten. Het ‘Bijvoetpad’ is eveneens bewegwijzerd.

Oek Kinderroute
Stap in de wereld van Oek de hunebedbouwer! Deze digitale wandelroute van 2,8 kilometer voor het hele gezin start bij het Hunebedcentrum. De kinderen leren spelenderwijs veel over het leven in de steentijd. Onderweg zijn er opdrachten en bekijk je foto’s en filmpjes zodat de wereld van Oek, het kind uit de oertijd, tot leven komt. De route is gratis beschikbaar voor iedereen op Eindje om in Drenthe. Wil je nóg meer uit de route halen, dan is er  voor € 2,50 een tasje te huur in het Hunebedcentrum met daarin spullen waardoor kinderen de route nog meer beleven.

Klaverblad
Wil je graag een langere afstand lopen? Wandelvereniging Eendracht heeft het routeboekje ‘Klaverblad’ samengesteld. Dit boekje bevat vier routes van 25 kilometer die allemaal starten en eindigen bij de kerk in Borger. In totaal dus 100 kilometer te gaan! Iedere route gaat richting een ander dorp, namelijk richting Schoonloo, Grolloo, Gasselte of Exloo. Vind je dit toch te ver, dan is er bij iedere route de mogelijkheid om deze in te korten tot circa 12,5 km. De routes zijn gedeeltelijk geel/blauw gemarkeerd, maar het is wel noodzakelijk om de routebeschrijving te raadplegen.

Over Drentse heuvels
Deze wandelroute van 13 kilometer start bij het Hunebedcentrum. In circa drie uur wandel je door het prachtige landschap van de Hondsrug. Je wandelt langs het kanaal Buinen-Schoonoord en steekt een stuw over via een smal betonnen bruggetje. Hier sta je tussen twee verhogingen in het landschap; de Hondsrug en de Buunerbult. Het dal doorsnijdt de Hondsrug. De route gaat o.a. over zandwegen, door bossen en langs heide.

Rondom de Pingoruïne
Een Pingoruïne is een overblijfsel uit de Weichsel-ijstijd. Het is een komvormige laagte die achterbleef nadat al het ijs was gesmolten. Een droge pingoruïne waarvan de bodem uit grof zand bestaat wordt vaak een gletsjerkuil genoemd. Zo’n gletsjerkuil tref je aan in de boswachterij bij Ees. Deze 11 kilometer lange wandelroute brengt je hier naartoe. Bijzonder is deze boswachterij is ook het Strombos. Dit is een gedeelte in het bos waar je nog heel goed de gevolgen van de novemberstorm van 1972 kunt zien. Staatsbosbeheer heeft hier de omgewaaide bomen laten liggen om bezoekers een indruk te geven van de verwoestingen.

De glooiingen van het ijstijdenlandschap
Wil je een iets kortere route? dan is de wandelroute De glooiingen van het ijstijdenlandschap een goed idee. De route is 6 kilometer lang en start bij het Hunebedcentrum. De wandelt tussen twee verhogingen in het landschap; de Hondsrug en de Buunerbult. Het dal doorsnijdt als enige de erosiedalen van de Hondsrug. Op dit hoofddal komen verschillende kleinere dalen uit.

Naar de Hunebedden
Borger Hunebedhoofstad staat natuurlijk bekend om haar hunebedden. Tijdens deze 1 uur durende wandeling kom je langs verschillenden hunebedden. Een bezoek aan het grootste hunebed van Nederland, de D27, mag tijdens deze wandeling natuurlijk niet ontbreken. Ieder hunebed heeft zijn eigen verhaal en bij ieder hunebed vind je een informatiebord met meer informatie. Een aantrekkelijke wandeling wanneer je een korte wandeling zoekt en graag de hunebedden wilt bezoeken.

Naast wandelen is Borger natuurlijk ook een goede uitvalsbasis voor een mooie fietstocht. De leukste fietsroutes hebben we ook voor jou verzameld in het artikel ‘Fijne fietsroutes in omgeving Borger”.

Meld je aan!

Ontvang een e-mail wanneer op deze website een nieuw bericht verschijnt. Zo blijf je altijd op de hoogte.