Activiteiten met kinderen in de meivakantie

Het is meivakantie! Zoals gebruikelijk verschillen de data waarop de kinderen vrij zijn in deze periode van elkaar. Op sommige scholen zijn de vakanties al begonnen in de week van Koningsdag en andere scholen geven vakantie vanaf de eerste week van mei. De eerste week van mei is het sowieso vakantie in heel Nederland, maar scholen kunnen deze naar eigen inzicht uitbreiden met een week.

Normaal gesproken gaan veel mensen in deze periode op vakantie; in Nederland maar zeer zeker ook naar het buitenland. Nu dat laatste geen optie is, kiezen nog meer mensen voor vakantie in eigen land. De vakantieparken zijn dan ook volgeboekt en dat geldt ook voor Drenthe en Borger. Maar natuurlijk vieren veel mensen hun vakantie lekker thuis! En of je nu in Borger en omgeving woont of in de buurt van Borger op vakantie bent; Borger Hunebedhoofdstad is ook in deze periode met beperkingen een mooie uitvalsbasis voor activiteiten.

Om jou wat speurwerk te besparen en je leuke suggesties aan de hand te doen, hebben wij een overzicht gemaakt met verschillende activiteiten die je in de meivakantie (en daarna) kunt ondernemen met kinderen in Borger, vanuit Borger of in de omgeving van Borger.

Oek Kinderwandelroute
Vanaf de parkeerplaats van het Hunebedcentrum in Borger is er een leuk wandelroute voor gezinnen met kinderen. De route van ongeveer 6 kilometer langs grafheuvels en hunebedden laat kinderen meelopen door de wereld van Oek. Onderweg zie je onder anderen het grootste hunebed van Nederland en een hunebed met een enorme beuk eraan vast. Dit geheel doet schilderachting aan. Oek is een 6-jarig jongetje die 5000 jaar geleden samen met zijn vader, moeder, zusje en zijn opa in deze omgeving leefde. Het boekje ‘Oek-Kinderwandelroute’ bevat spelletjes, opdrachten, tekeningen en achtergrondinformatie en is verkrijgbaar bij het Toeristisch Informatie Punt in Borger (vanaf 28 april weer open). Je kunt deze route ook downloaden via gps-wandelingen.nl.

Avond4daagse Borger Home editie
Jazeker, de Avond4daagse in Borger gaat door in aangepaste vorm! Vanuit Borger kun je namelijk meedoen met de Avond4daagse-Home Edition. In de periode van 29 maart tot en met 30 juni loop je je eigen Avond4daagse met keuze uit de afstanden 2,5, 5 en 10 kilometer; voor ieder wat wils. Na aanmelding ontvang je wandelroutes waaruit je kunt kiezen. Deze loop je op het moment dat het jou past, dus dat kan ook overdag of in het weekend zijn. In twee weken tijd loop je vier routes en als beloning ontvang je de enige echte Avond4daagse medaille per post. Ga naar de website van de Avond4daagse Borger om je aan te melden.

Sabeltandtijgerspoor
Een spannende beleefroute voor kinderen in het Hunzebos bij Exloo. Deze route is ongeveer 2 kilometer lang en kinderen kunnen naar hartenlust rennen, springen en klimmen. Je zwiept met het touw naar de overkant en probeert je balans te houden op de touwbrug. Met behulp van de app ‘De Hondsrug Hunzebosroutes’ en een VR Bril wordt de route interactief en leer je van alles over de harige mammoet. Je kunt de route starten bij de parkeerplaats van zwembad De Leewal of bij Fletcherhotel De Hunzebergen en wordt aangegeven met de pootafdrukken van de Sabeltandtijger. Doordat je dwars door de bossen gaat is deze route niet geschikt voor kinderwagens, rolstoelen en scootmobiels.

Kabouterroute Ipsewips
In de boswachterij bij Odoorn start achter Theehuis Poolshoogte de kinderwandelroute ‘De toverdrank van Ipsewips’. Deze wandeling van ongeveer 1,5 kilometer vertelt het verhaal van de heks Ipsewips die struikelt in het bos en een nieuwe toverdrank moet maken. Onderweg wordt de hulp van de kinderen ingeschakeld. Bij deze wandeling hoort een prachtig geïllustreerde brochure die je hier kunt downloaden.
Bij Theehuis Poolshoogte kun je terecht voor een Coffee to go of op het terras vanaf 28 april. Voor het theehuis is een open speelweide voor kinderen waar ze lekker kunnen rennen en je bijvoorbeeld een balletje kunt trappen. De uitkijktoren is vanwege Corona helaas nog wel gesloten voor publiek.

Hunebedfietstocht Borger
De Hunebedfietsroute is 25 kilometer lang en daarmee uitermate geschikt voor het hele gezin. Je start bij het Hunebedcentrum in Borger waar je natuurlijk meteen even een kijkje neemt bij het grootste hunebed van Nederland. Door de landerijen met prachtige vergezichten fiets je richting Gasselte. De route vervolgt zich door de boswachterij Gieten-Borger en als je wilt, kun je hier een bezoekje brengen aan de recreatieplassen ’t Nije Hemelriek en het Gasselterveld (iets van de route af) of je huurt een kano of SUP DX Adventurepark (26/4 t/m 9/5, Aquapark is nog gesloten, vooraf reserveren). Aan de route zijn leuke opdrachten en doe-dingen verbonden. Download deze en de route via Het Drentse Landschap.

Tulpen pluktuin
Prachtig toch die velden met tulpen? Ook in de omgeving van Borger zie je steeds meer. En het leuke is dat dit jaar Tulpenpluktuin De Monden in Drouwenermond geopend is. Hier kan je dus je eigen tulpen plukken voor € 0,25 per stuk! Als dat geen feestje is! In de pluktuin vind je ruim 1500 m2 en verschillende rassen tulpen. De pluktuin is 7 dagen per week geopend en bevindt zich tussen Zuiderdiep 42 en 44 in Drouwenermond. De pluktuin is erg populair, kijk daarom regelmatig op de facebookpagina in de gaten om te kijken of er op dat moment nog geplukt kan worden.

Wandelpony camping de Bosrand
Vanaf camping de Bosrand Ellertshaar kun je een boswandeling maken met één van hun lieve wandelpony’s. Deze activiteit is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 2,5 jaar en is elke dag van de week mogelijk. Sls ouder hoef je geen ervaring met pony’s te hebben. Vanaf de camping loop je zo het bos in waar een mooie route voor je is uitgestippeld. Lijkt je dit leuk? Bel dan even om te reserveren: 0599-287346

Suppen of Kanoën bij 25 graden noord
In de meivakantie kun je lekker actief zijn op het water. Bij de outdoor accommodatie 25 Graden Noord in Drouwenerveen kun een kano of SUP huren en zo het riviertje de Hunze verkennen en heerlijk genieten van de omgeving. SUP staat voor Stand Up Paddle en lijkt op een sufplank. Staand op een board met gebruik van peddel glijd je door het water en houd je je balans. Ook met de kano kun je het prachtige natuurgebied Torenveen ontdekken. De Hunze kronkelt en meandert door dit gebied en in alle rust geniet je van de mooie natuur en de stilte.
Voor zowel het suppen als het kanoën is de korenmolen de Juffer in Gasselternijveen het startpunt. Reserveer online of telefonisch voor deze activiteit.

Selfsupporting adventure race Drenthe

Wil je meer actie en Super sportief bezig zijn? Dat kan ook bij 25 graden Noord. Tussen 1 en 24 mei organiseren zij namelijk de Selfsupporting Adventure Race Drenthe. Deze adventure race is Een leuke sportdag waar je solo of als duo aan kunt deelnemen. Fietsend, lopend en kanoënd leg je een route af door de mooie Drentse natuur. Je kunt zelf kiezen wanneer je wilt starten en de route duurt 5 tot 8 uur. Deze activiteit is ook geschikt om met je kind te doen. Ga voor meer informatie en inschrijven naar de site van 25 graden Noord.

Kinderworkshop Hunebedcity
Op de zaterdagen organiseert Hunebedcity leuke workshops voor kinderen tegen een kleine vergoeding. Elke zaterdag wordt er iets anders gemaakt. Op zaterdag 1 mei ga je aan de slag met het nieuwe trendy Ombre papier en maak je een mooie kaart. Op zaterdag 8 mei staat er een knutselactiviteit met het thema ‘Moederdag’ op het programma. Dat staat garant voor een leuk moederdagkadootje op zondag 9 mei. Let op: in verband met de coronamaatregelen kunnen ouders er helaas niet bij zijn. Houd voor meer informatie en opgave de Facebookpagina en Instagram van Hunebedcity in de gaten.

Hunebedcentrum online kinderactiviteiten
Het Hunebedcentrum is helaas nog gesloten, maar heeft veel leuke online activiteiten voor kinderen ontwikkeld. Zo is er een virtueel museum vol met verhalen over archeologie, prehistorie en hunebedden. Maar dat niet alleen. Via de site van het Hunebedcentrum kun je ook knutselwerkjes en kleurplaten downloaden. Ook zijn er verschillende puzzels waaronder woordzoekers en legpuzzels beschikbaar en kan je een virtuele tour doen langs alle hunebedden in Drenthe. En heb je vragen voor de archeoloog of over stenen? Die kun je gerust stellen. Genoeg te doen dus! Ga naar de website en maak je keuze.

Buitencentrum Boomkroonpad

Vanaf 28 april kun je het Buitencentrum dagelijks weer bezoeken van 10.00 tot 17.00 uur.
Maar er is meer te beleven bij het Buitencentrum Boomkroonpad van Staatsbosbeheer! Het Buitencentrum is het startpunt voor verschillende wandel- en fietsroutes en bijzondere doe-paden voor kinderen. Voor de kleinsten is er het kabouterpad; in aangepaste vorm, met kaboutermuts en kabouterpin, met leuke opdrachten. Dit staat garant voor veel plezier. Verder is er de Simon Specht route van 2,5 km en voor de iets oudere kinderen het Indianenpad. Ook kunnen de kinderen hun energie nog kwijt in het Lorkenspeelbos of op de speelweide.
Het naastgelegen Bospaviljoen De Woudstee is vanaf 28 april ook 7 dagen per week open met een take away. Let op! Het Boomkroonpad blijft voorlopig nog gesloten.

Actief Borger-Odoorn
Onder de noemer ‘Actief Borger-Odoorn’ worden er allerlei activiteiten aangeboden voor kinderen in verschillende leeftijdscategorieën (maar ook voor volwassenen). Dit zijn bijvoorbeeld kennismakingslessen voor bepaalde sporten, wandelingen of online activiteiten. In de meivakantie is er onder andere een happy stones wandeling in Drouwen en wordt het actiespel Jachtseizoen georganiseerd. Kijk snel op de website voor deze en andere leuke activiteiten en om je op te geven.

Wij hopen dat je leuke ideeën hebt opgedaan! Zijn er nog andere activiteiten die volgens jou niet op deze lijst mogen ontbreken? Laat het ons even weten via e-mail, dan voegen wij deze aan dit overzicht toe.

Meld je aan!

Ontvang een e-mail wanneer op deze website een nieuw bericht verschijnt. Zo blijf je altijd op de hoogte.