Ambassadeurscursus voor inwoners Borger

Vorig jaar kon het helaas niet doorgaan, maar dit najaar staat er weer een ambassadeurscursus op het programma voor inwoners van Borger Hunebedhoofdstad. In vier avonden nemen het Hunebedcentrum en Stichting Bestemming Borger Odoorn je mee in je eigen wereld. En dat is leuk en interessant want Borger is namelijk een bijzonder dorp. Borger heeft een unieke ontstaansgeschiedenis door de ijstijden en een aantoonbare archeologische geschiedenis van meer dan 5000 jaar oud. Deze historische geschiedenis is onder meer vastgelegd in prachtige oude foto’s en ansichtkaarten. Ook in het hier en nu heeft Borger een unieke positie als Hunebedhoofdstad van Nederland en Cittaslowdorp.

De opgedane kennis wordt graag gedeeld, zodat je als inwoner van Borger hier ook van alles over te weten. Zo kun je als ambassadeur van ons mooie dorp deze verhalen ook weer doorvertellen. De cursus start op dinsdag 9 november en bestaat uit vier avonden. We starten op 9,16,23 en 30 november om 19.30 uur. Waar gaan we het tijdens deze verschillende avonden over hebben?

Grootste Hunebed van Nederland D27 Borger
oud borger

Dinsdag 9 november
Op de eerste avond staat de ondergrond van Borger centraal. Vragen waar je een antwoord op krijgt zijn bijvoorbeeld; Wat is er allemaal onder onze voeten gebeurd? Hoe is het gebied gevormd? Wat hebben de ijstijden achtergelaten? Waarom is de Hondsrug een Unesco geopark. Harrie Wolters, directeur van het Hunebedcentrum vertelt er je deze avond alles over.

Dinsdag 16 november
Borger Hunebedhoofdstad heeft een rijke archeologische geschiedenis. Met meer dan 5000 jaar geschiedenis kun je rustig stellen dat Borger het oudste dorp van Nederland is. Nadine Lemmers, archeoloog bij het Hunebedcentrum neemt je deze avond mee op deze 5000 jaar lange reis. Van het grootste hunebed van Nederland, door de bronstijd en ijzertijd, van Daalkampen tot het middeleeuws centrum bij de kerk.

Dinsdag 23 november
Deze avond hebben we het vooral over de geschiedenis Borger in de afgelopen 100 jaar. In deze 100 jaar is er veel veranderd in het dorp. Dit is prachtig te zien op oude ansichtkaarten, landkaarten, krantenknipsels en foto’s. De Harm Tiesing Stichting verzamelt al vele jaren oud materiaal over Borger. Deze mooie materialen vormen samen een compleet verhaal over Borger en Bertus Liewes, vrijwilliger van de Harm Tiesing Stichting, vertelt erover.

Dinsdag 30 november
Ook nu gebeurt er veel in Borger. Zo is Borger de Hunebedhoofdstad van Nederland en Borger-Odoorn een Cittaslow gemeente. Er zijn centrumontwikkelingen gaande en de Hunze meandert weer door het gebied. Ontwikkelingen die inwoners, ondernemers en ook bezoekers aangaan en waarover we met elkaar in overleg moeten blijven. Tijdens deze avond zijn Amina Schilperoort, coördinator bij Stichting Bestemming Borger-Odoorn, en Jan Seton, Burgemeester van Borger-Odoorn de sprekers.

Zoals je ziet, een interessant programma! Wil jij graag bij een van de avonden of alle avonden aanwezig zijn? Meld je dan even aan via communicatie@hunebedcentrum.nl. De lezingen worden gehouden in het Hunebedcentrum in Borger en kosten € 5,- per avond. Dit is inclusief een kop koffie of thee. Vrienden van het Hunebedcentrum kunnen deze lezing gratis volgen op vertoon van het vrienden-van pasje. Bij binnenkomst zal er een coranacheck plaatsvinden.

Meld je aan!

Ontvang een e-mail wanneer op deze website een nieuw bericht verschijnt. Zo blijf je altijd op de hoogte.