Cittaslow Jubileum Fietsroute

Borger-Odoorn is al meer dan 10 jaar een Cittaslow gemeente. Deze internationale erkenning is een keurmerk voor kleinere gemeenten die zich inspannen voor een goede kwaliteit van leven, waarin duurzaamheid en gastvrijheid de norm is. Ter gelegenheid van dit jubileum is er een Cittaslow fietsroute samengesteld die je de mooiste plekken op de Hondsrug laat zien. Dit cadeautje is voor iedereen; inwoners, ondernemers en gasten van de gemeente. Je kunt de Cittaslow Jubileum Fietsroute ‘Alle tijd’ ophalen bij het Toeristisch Informatie Punt in Borger.

Geniet van al het moois dat je tegenkomt tijdens een dagje fietsen op De Hondsrug. Ervaar de schoonheid van dit gebied ervaar hoe goed het leven hier is! Met de Cittaslow fietsroute maak je kennis met Geopark De Hondsrug, het best bewaarde geheim van deze streek. Je komt op de mooiste plekken op de Hondsrug en in het Hunzedal. Onderweg kun je genieten van het verrassende uitzicht en de prachtige natuur. Je hoeft alleen maar de bordjes van de fietsknooppunten te volgen.

In het routeboekje staan veel wetenswaardigheden over bijzondere plekken die je onderweg tegenkomt. Ondernemers die de kernwaarden van Cittaslow uitdragen, vertellen over hun werk en op welke wijze kwaliteit van leven en duurzaamheid daarin een belangrijke rol spelen. Onze Cittaslow supporters verwelkomen je dan ook graag tijds deze ontspannen fietstocht.

De fietsroute is gemaakt op basis van knooppunten en is in totaal maar liefst 108 kilometer lang. Je bepaalt zelf bij welk knooppunt je start en door de knooppunten aan elkaar te koppelen, kun je de Cittaslow fietsroute naar eigen wens samenstellen en zo lang maken als je wilt.

Cittaslow sinds 2010

De letterlijke vertaling van Cittaslow is ‘langzame stad’ en hierin staat de mens in een duurzame omgeving centraal. Daarbij staat de kwaliteit van leven voorop voor inwoners, bezoekers en ondernemers.

Het Cittaslow keurmerk is in 1999 ontstaan in Orvieto in Italië. De gemeente Borger-Odoorn is al sinds 26 juni 2010 een Cittaslow gemeente en was daarmee de derde gemeente in Nederland. Anno 2021 telt het Cittaslow netwerk meer dan 250 gemeenten verdeeld over 30 landen wereldwijd. Je herkent een Cittaslow-gemeente aan het logo, de oranje slak! Je hebt ‘m vast wel eens gezien.

Een Cittaslow gemeente is innovatief, maar gaat tegelijkertijd terug naar de oorsprong. Identiteit en cultuurhistorie zijn hierbij belangrijke elementen. Daarnaast is er veel aandacht voor waarden als authenticiteit, gastvrijheid, respect, tijd en aandacht voor elkaar. Met haar rijke historie, het unieke geologische gebied De Hondsrug, de technologische duurzame ontwikkelingen en de rust en ruimte die hier nog te vinden is, is de gemeente Borger-Odoorn met recht een Cittaslow gemeente.

Heb je de smaak te pakken en wil al fietsen nog veel meer zien van Borger en omgeving, kijk hier dan voor nog meer routes.

Meld je aan!

Ontvang een e-mail wanneer op deze website een nieuw bericht verschijnt. Zo blijf je altijd op de hoogte.