Fietsen en wandelen in omgeving Borger

Op de fiets of te voet de omgeving van Borger verkennen is een leuke manier om te genieten van het mooie landschap en meer te weten te komen over de geschiedenis van het gebied. En de zomermaanden zijn hiervoor natuurlijk uitermate geschikt. Of je nu alleen, met z’n tweeën of met het gezin op pad gaat, er is altijd een passende route. Loop vooral ook het Tourist Info Point in Borgers eens binnen. Hier zijn verschillende routes verkrijgbaar en de vrijwilligers helpen je graag.

Fietsroutes

Flintenroute
Deze populaire fietsroute over de Hondsrug brengt je vanuit Borger via een zeer afwisselend landschap in de dorpen Drouwen, Bronneger, Ees, Exloo, Odoorn en Valthe. Onderweg kun je wel 16 hunebedden spotten, vandaar de naam ‘Flintenroute’, hunebedden worden ook wel flinten genoemd. De route is circa 41 kilometer lang. Vind je dit te ver? Je kunt de route op verschillende plekken ook inkorten.

Roldertorenroute
Deze mooie fietsroute van ongeveer 49 kilometer brengt je naar het gebied ten noordwesten van Borger met afwisselend dorpen, landerijen en boswachterijen. In de Boswachterij Gieten-Borger kun je een bezoek brengen aan het Boomkroonpad. En voor de liefhebbers; in Grolloo vind je het Cuby & the Blizzards Museum. Bij Balloo en Anderen bevind je je in het meest zuidelijke gedeelte van Nationaal Park Drentsche Aa.

Zand & Veen Route
De Zand & Veen Route laat je veel elementen zien die de Hondsrug zo uniek maken. Van hoge zandgronden met bossen en een schapenpark tot de lage veengronden waar de hoogteverschillen van de Hondsrug goed zichtbaar zijn. Deze fietsroute van 39 kilometer start in Borger. Je fiets o.a. langs het kanaal Buinen-Schoonoord en door de prachtige Mandelanden. Tip voor een pauze: restaurant Poolshoogte ligt midden in de bossen. Er is een heerlijk terras en vanaf de gelijknamige uitkijktoren heb je een fantastisch uitzicht over de wijde omgeving van boswachterij Odoorn.

Veendorpenroute

Deze route lang elf fietsknooppunten start bij nooppunt 40 in Borger. Je fiets richting het veen en komt o.a. door de dorpen Bronneger, Gasselternijveen, Nieuw-Buinen en Buinen. Het veengebied kent een bijzondere geschiedenis en dat zie je terug in het landschap. De route is 38 kilometer en kun je combineren met de Bos en Weideroute.

Bos en Weideroute

De fietsroute van 37 kilometer lang voert je door de prachtige Drentse bossen en het veenkoloniale gebied in de gemeente Borger Odoorn. Je start bij fietsknooppunt 40 in Borger of bij één van de andere vijftien knooppunten. Voor een kopje koffie kun je o.a. terecht in Borger, Ees, of Exloo. Ook deze route kunt je goed combineren met de Veendorpenroute.

Hunebedfietstocht Borger
Een erg leuke fietsroute voor het hele gezin is de Hunebedfietsroute van 25 kilometer lang. Je start bij het Hunebedcentrum in Borger en fietst daarna door de landerijen met prachtige vergezichten richting Gasselte. In de boswachterij Gieten-Borger kun je een frisse duik nemen bij de recreatieplassen ’t Nije Hemelriek en het Gasselterveld (iets van de route af).. Aan de route zijn leuke opdrachten en doe-dingen verbonden. Download deze en de route via Het Drentse Landschap.

Wandelroutes

Bijvoetpad
Deze wandelroute van 13,5 kilometer start bij het Hunebedcentrum in Borger en brengt je naar de omliggende dorpjes Bronneger en Drouwen. Onderweg kom je langs een aantal hunebedden waaronder het grootste hunebed, de D27.. Via verharde- en onverharde paden loop je door het gevarieerde landschap van de Hondsrug. Bossen en landerijen wisselen elkaar af en de wandeling biedt je prachtige vergezichten. Het ‘Bijvoetpad’ dankt haar naam aan het plantje ‘Bijvoet’. Dit is een zomerplant die door de Romeinen werd gebruikt als middel tegen vermoeide voeten.  

Elfhunebeddentocht
Tijdens de ‘Elfhunebeddentocht’ kom je langs maar liefst 11 hunebedden! En elk hunebed heeft zo zijn eigen verhaal. De D27 bij het Hunebedcentrum in Borger is de grootste met zijn 9 dekstenen. De D21 bij Bronneger is de mooiste en historisch gezien een hele belangrijke vanwege de archeologische vondsten. Nabij Drouwen vormt de D20 door de bijna volledige ring van kransstenen ook een bijzonder exemplaar. De wandeling met een afstand van 13,7 kilometer start bij het Hunebedcentrum.

Oek de Hunebedbouwer
Deze leuke beleefroute voor gezinnen met kinderen van 6 tot circa 12 jaar start bij het Hunebedcentrum en is 2,8 kilometer lang. Oek neemt je mee in de wereld van de hunebedbouwers en tijdens de wandeling komen de kinderen van alles te weten over de oertijd. Tijdens deze leerzame wandelroute kun je onderweg verschillende opdrachten uitvoeren. De route en opdrachten vind je hier.

Natuurlijk zijn er meer mooie routes in Borger en omgeving. Benieuwd naar de wandelingen? Ga dan naar Wandelen in Borger en omgeving. En extra fietsroutes komen aan bod in Fijne fietsroutes in omgeving Borger.

Meld je aan!

Ontvang een e-mail wanneer op deze website een nieuw bericht verschijnt. Zo blijf je altijd op de hoogte.